Stabilitatea contului de AdWords intre mimarea managementului si automatizare

ce

Anul trecut o agentie de PPC lansa un produs “inovator” de auditare a contului de AdWords. Din landing page-ul de promovare se deducea un focus pe analiza conversiei si a editarilor din cont. Partea de conversie o inteleg la modul general. Are multe de oferit intr-o situatie normala de lucru. Realitatea insa e complexa si conversiile fie nu sunt masurate, fie sunt alterate.

Nu are niciun sens partea de editari din cont. E absurd sa recomanzi mai multe editari intr-o luna, asa doar ca sa pari inteligent. Inteleg ca e un instrument de agatat clienti, dar putina decenta si profesionalism ar prinde bine. In fond, la multe dintre conturi apare o stabilitate data de piata in sine sau de maturitatea businessului.

Am fost un consumator de Crazy Egg inca din primii ani si am avut un cont activ pana anul trecut*. Consumand tool-ul, inevitabil am fost bombardat cu remarketingul lor cu video ad. Am tot observat ca e acelasi start, dar nu am mai avut curiozitatea sa vad daca e la fel si mai departe. Si da, e acelasi de 4+ ani. Nu e nimic rau la asta, e un ad bun, iar produsul nu s-a schimbat sa ceara ceva nou.

Mimarea managementului de cont in loc de adaptare

Situatia de la Crazy Egg se intampla pe multe businessuri. Ajung la un punct la care nu se mai intampla nimic semnificativ si implicit nici in AdWords nu mai ai multe de facut. Mai testezi o functie noua, mai adaugi niste cuvinte negative, reorganizari din cand in cand si aia e. Daca piata nu are noutati sau businessul nu se extinde in alte directii, campaniile merg de la sine.

In urma cu cativa ani preluasem un cont ce fusese la acceasi agentie vreo 3 ani. Contul era stabil pe Search de multa vreme. Luna de luna, audiente dintre cele mai fine, teste peste teste. Nu se schimba nimic in Remarketing desi s-a lucrat mai mult de un an doar la asta. Normal era o discutie pe ce se poate face mai departe si redus fee-ul la noile actiuni. Dar era mai simplu sa faca rapid ceva pe Remarketing si sa bifeze activitatea lunara.

Preluam contul si-l reorganizam dupa modelul nostru de administrare. Ne jucam cu datele, analizam si dupa cateva luni propunem o reducere a fee-ului. Per total doar o optimizare de costuri era mai vizibila si nu mai aveam multe activitati de facut. Piata era de ani de zile asa si nu avea cum sa se schimbe peste noapte si sa nu se vada. Intr-un final concluzionam ca mai bine se preda intern pentru update-uri de campanii si daca este cazul sa auditam periodic. Au trecut 2 ani de atunci si am avut cateva discutii punctuale. Lucrurile in linii mari sunt aceleasi de 2 ani… zero fee de management.

Viitorul e al automatizarii

Ca ne place sau nu, AdWords-ul, ca multe altele, tinde tot mai mult spre automatizare. Automatizarea nu vine chiar asa intamplator ci cu un plus mare de inteligenta artificiala obtinuta dupa analiza de date. Din 2008, cand am facut prima campanie, si pana acum, AdWords este aproape la fel doar pe linia de baza de organizare (Campanii > Grupuri > Cuvinte > Anunturi). Ca si instrumente si posibilitati automatizarea a castigat mult teren. Cred ca este doar o chestiune de ani ca si AdWords-ul sa devina in primul rand automat. Te asiguri ca ai bani pe card si asta-i (aproape) tot.

Si apropo de automatizare, intalnisem la un business o situatie interesanta. Contul de AdWords trecuse pana la discutia cu mine prin cateva agentii si nici una nu obtinuse ceva cat de cat profitabil. Analizez datele pe toate perioadele si observ ca DSA-ul (Dynamic Search Ads) sta cel mai bine dintre toate. Afla mai apoi ca acela si-l facuse chiar proprietarul in incercarile lui de a cauta rezultate. Concluzionez ca nu am ce-i face si refuz un test. Avea destule facute care sa confirme ca ceva mai bun ca DSA-ul nu are cum sa fie. Pana nu s-a remodelat ca business, campaniile au fost doar “pe auto”.

* Hotjar e mult peste Crazy Egg ca si suita de analiza. Crazy Egg ramane bun la heatmap-uri, se vede experienta lor pe asta. Din pacate pe analiza de comportamente si situatii nu mai ajuta doar heatmap-urile. Hotjar e inca instabil din unele puncte de vedere, dar e un instrument care promite multe.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *