Certificatii AdWords au voie sa ignore termenii si conditiile?

anigif_longform-original-1086-1409789891-6

Actul 1

Acum mult timp m-am gandit sa-mi fac un cont pentru diverse teste. Cum nu era in interes de business, am luat banii de teste din contul personal. Am suferit putin la faza cu TVA-ul dar l-am lasat asa sa nu supar contabilul. Prin toamna ajung prin cont si vad atentionare ca s-au schimbat termenii si nu mai exista cont personal de AdWords, ci doar de business… sau ceva de genu. Nu-mi amintesc formularea exacta ci doar ca “daca nu este utilizat contul pentru un business, sa-l sterg”. Citesc diverse, inteleg conditiile si ma conformez.

Actul 2

O zic de multi ani si ma bucur ca au ajuns la aceeasi concluzie si alti colegi de industrie si ce-i mai important… companiile. Faptul ca esti certificat Google AdWords nu are nici cea mai mica legatura cu performanta serviciilor oferite. Certificarile AdWords nu iti confirma competentele de a intelege un business si a-l ajuta sa se promoveze online, ci certifica ca intelegi o interfata si poti cheltui niste bani. De la interfata de AdWords si pana la businessul clientului e drum lung, de multe ori blocat de un account care chiar doar interfata o stie (+  dulcegariile din client service care nu au treaba cu performanta PPC). Teoretic un om cu certificare stie termenii si conditiile si nu le incalca. Daca ca ma gandesc bine, doar asta am citit atent din tot ce este in manualul AdWords… pentru mine, nu pentru certificare.

Actul 3

Un loc mai bun pentru verificarea “certificatilor goagle” decat direct pe cautarile generale din zona nu as fi putut gasi. Rapid un view la cele de mai jos ca sa intelegi actele urmatoare si mare atentie la anunturi.

optimizare google adwordsagentii adwordsagentie google adwordsagentie adwords

Actul 4

De anunturi nu mai zic nimic, unora nu le-as strica putina modestie si bun simt ca nu arata decat disperare cu exprimarile alea. Unde trimit vizitatorii e de tot rasul la o buna parte din ei. Ca sa nu mai zic ca companii care se dau partenere dar nu au un link catre pagina care confirma sau daca il au, gasesti lucruri incomplete acolo sau care nu le aduc vreun avantaj.

Actul 5

Si cum nu am certitificare, nu prea stiu cum e cu asta. Si intreb si eu:

1. E ok sa faci reclama ca persoana fizica la un blog? Nu incalci ce spune AdWords “Programul AdWords poate fi utilizat exclusiv în scopuri comerciale în Uniunea Europeană.” ?

2. Treci contul pe businessul unde lucrezi si rulezi cu amandoua. Dar nu incalci “companii care încercă să câștige un avantaj nedrept în licitația publicitară” ?

3. Daca nu ai datele complete de contact sau de identificare a firmei pe care o promovezi, nu cumva incalci ceva din ce e aici?

Cristian Ignat, tu ce parere ai?

 

***

Disclaimer

Pentru cine are impresia ca imi critic concurenta doar o mentiune am. Nu imi sunt concurenti cei care targeteaza companiile care cauta  “agentii adwords” si nici un consultant care se respecta nu are timp pentru astfel de clienti. Sunt destui juniori in piata care opereaza 30-40 de conturi luna de luna si habar nu au ce-i prin ele in afara de bugetul (sub 500 euro) consumat.

werbdigital65

6 Comments Certificatii AdWords au voie sa ignore termenii si conditiile?

 1. Ciprian

  Nu prea inteleg de ce AdWords-ul interzice reclama ca non-companie si Facebook nu face la fel. La AdWords si fara sa trec un cod de VAT a disparut TVA-ul din contul pe persoana fizica. La Facebook in schimbi in adauga TVA la spend la fiecare plata. Doar dupa ce treci un numar la VAT dispare TVA-ul de la factura. Culmea ca numarul nu e validat sa fie cod valid de TVA.

 2. Mihai Stoleru

  Am un business pe un domeniu al serviciilor si unii concurenti si-au facut 2-3 proiecte in paralel. O situatie similara cu cea descrisa de tine mai sus. Ma gandeam sa-i contactez pe cei de la Google sa-i intreb daca nu-i pot atentiona pe cei care monipolizeaza cautarile. Era utila si o parere a lui Cristian Ignat, dar cum este vizat nu cred ca va oferi un feedback.

 3. Bogdan Pantoc

  Zic sa-i contactezi sa vezi ce iti spun. Am avut o situatie similara acum ceva timp si nu am primit un raspuns favorbil. Depinde si cum siteurile respective facute si ce date de contact au.

 4. Ionut

  Am ajuns la articolul acesta cautand daca este permis sa faci mai multe siteuri la aceeasi firma si sa le promovezi pe toate in acelasi timp. Inca nu-mi este clar daca este permis sau nu, dar din moment ce Cristian Ignat si 2Parale fac asta, ar trebui sa fac si eu la fel. Cu siguranta ei au facut asta multa vreme si nu au fost atentionati de Google.

Leave A Comment

Your email address will not be published.