Lucratul de acasa e despre increderea in cei cu care lucrezi, nu despre aplicatii de comunicare

In ultimele zile, companiile de toate marimile s-au lovit de o problema pe care o tot ascund sub pres de cativa ani, pe scurt WFH, in termeni corporatisti. Pentru ceilalti, acest WFH e lucratul de acasa (work-from-home) sau cum multi l-au inteles, o zi in care imi vad de ale mele si s-ar putea sa am ceva de lucrat de acasa.

Sunt destule exceptii, dar multi cu care am interactionat se plangeau de aceasta problema a “nelucratului de acasa” si cum de la o zi pe saptamana de acasa s-a ajuns la o zi, dar care sa nu fie luni sau vineri, in incercarea de a descuraja weekendul prelungit.

Ca WFH sa fie eficient trebuie sa ai incredere in cei cu care lucrezi. Pentru asta nu ai nevoie de zeci de aplicatii sau mai stiu ce sisteme de eficientizare sau comunicare. Solutia e mult mai simpla si se rezuma doar la “ce are fiecare de facut si care ii sunt atributiile”. Cu astea stabilite, nu mai ramane decat sa se creeze niste flow-uri si reguli de lucru.

Ca angajator, mai departe trebuie sa te procupe ca ceea ce ai stabilit se va implementa in parametrii si timpul agreat. Asta face ca uneori saptamana de lucru sa fie de doar 10 ore (saptamana, nu ziua!). Nu ai nevoie de oameni pe care sa ii vezi ca stau in birou sa se faca ora “de spart usa”, ai nevoie de oameni care sunt multumiti de ceea ce fac si compania isi atinge obiectivele.

Unii nu sunt facuti pentru WFH, iar ei vor fi aceia care vor fi prezenti tot timpul la birou deoarece e singurul mod in care isi pot face treaba. Multi altii insa vor prefera sa isi faca treaba de oriunde. Pentru ei companiile trebuie sa creeze o noua cultura organizationala si un nou mod de interactiune.

Pentru a face asta ai nevoie de disciplina, o organizare clara a businessului si activitatilor si ce-i mai important, oameni care sa-si asume ca rezultatul e mai important decat timpul petrecut sa ajungi la el sau locul de unde ai facut asta.

Leave A Comment

Your email address will not be published.